Pers artikel

Oh, de vreugde om niet in de media te staan, weg van vragenstellers die elk moment van een beroemdheid willen weten. Levend in een ander land en een andere taal sprekend is een geweldige manier om jouw privacy te behouden - zelfs al heb je een sterrenstatus bereikt. De leden van het (vroeger Oost-)Duitse industriele rockfenomeen, bekend als Rammstein, gaan beter om met hun gebrek aan kennis van de Engelse taal dan welke andere hardrockgroep in de recente geschiedenis.

Bel hun Amerikaanse platenmaatschappij eens op en probeer iets van Rammstein te ontdekken. De woordvoerder zal zeggen "Ik bel je terug." Dat telefoontje komt nooit.

 Toeren met het '98 Ozzfest en de Family Values toernee was van onschatbare waarde voor gitaristen Richard Kruspe en Paul Landers, zanger Till Lindemann, toetsenist Flake Lorenz, bassist Oliver Riedel en drummer Christoph Schneider met het helpen doorbreken met hun debutalbum Sehnsucht, in Amerika - zonder een woord in het Engels te zingen. Deze twijfelachtige manier van communiceren (jawel, zij spreken Engels wanneer dit nodig is), heeft het de groep mogelijk gemaakt te genieten van de privacy welke groepen als Nirvana en Pearl Jam zo graag naar snakken.

Op het podium mogen Rammstein dan pyrotechnische, geschifte, industriele cabaretiers zijn, maar toen zij afgelopen september de studio ingingen om hun tweede album op te nemen, eisten ze vrede, rust en privacy. He, hoe kan je je eigen manier van chaos creeren als er een rel buiten gaande is?

"De laatste 2 jaar waren we aan het toeren en was het erg moeilijk om nieuwe nummers te schrijven in die periode," gaf Christoph toee. Het dagelijkse leven gedurende 2 jaar toeren in een land dat niet hun moedertaal spreekt, liet de groep achter met een minimum aan creatieve energie om nieuwe muziek te schrijven. "Het is te moeilijk om liedjes te schrijven in de bus," verklaarde christoph. "Het enige moment dat je hebt tijdens de toernee om muziek te maken is tijdens de geluidstest, maar daar waren we te lui voor." Misschien is 'te lui' een verkeerde woordkeus. Heb je ooit een dag doorgebracht door te communiceren in een andere taal? Een simpele conversatie over jouw favoriete liedjes kan je totaal uitputten vanwege al het denkwerk dat je doet om ideeen te begrijpen en te communiceren. "Je vindt niet de vrede en rust om te werken aan nieuwe titels onderweg," bevestigde Flake. "We moeten in een kamer zitten en ons concentreren."

Zo, na het verschijnen van het live album, video en DVD getiteld 'Live Aus Berlin', in augustus, (een industriele rocktirade op zoek naar thuiskomst shows in Berlijn's Wuhlheide Stadion), trok Rammstein zich terug naar de relatieve luxe van het locale Berlijn om hun volgende muzikale werk te creeren, dat het daglicht zou moeten aanschouwen voor het einde van 2000. Als je onder de indruk was van de kloppende nieuwe lofzangachtige spierkracht van Sehnsucht, oefen dan maar je danspassen, want je hebt dan nog niets gehoord! "Wij willen proberen om de plaat wat ruiger te maken en met niet zoveel pop erin," gaf Flake toe.

"We waren erg tevreden met Sehnsucht," merkte Christoph op. "Maar nu proberen we iets nieuws en proberen we, zoals Flake zegt, de muziek wat ruiger te maken dan in de vroegere dagen."

Mochten de pulserende beats van Sehnsucht jouw ouders hebben verontrust, Rammstein's nieuwe materiaal zou pa en ma weleens helemaal uit hun dak kunnen laten gaan. Natuurlijk zullen zij denken dat het een slechte invloed heeft, ookal is deze "rammende steen" gezongen in het Duits en waarschijnlijk begrijp je geen woord van wat zij zeggen. "Wanneer wij live spelen, vraag ik mij af waarom mensen meezingen als zij de Duitse teksten niet begrijpen," grinnikte Till. "Wij zingen in het Duits en willen het niet vertalen in het Engels."

De taalbarriere zorgde ervoor dat details over Rammstein's leven een goedbewaard is gebleven. Vorig jaar zomer, toen Till betrokken was bij een akelig auto-ongeluk op de snelweg tijdens een onweersbui (de auto gleed regelmatig richting het tegemoetkomende verkeer en botste met een andere auto), hebben we dit moeten uitvinden via de Undercover Web site (www.undercover.net), welke het nieuws op de Duitse radio had gehoord. Voor jouw informatie: Noch Till noch zijn 2 passagiers waren ernstig gewond. De auto's zijn afgeschreven. Een Amerikaanse vertegenwoordiger van de groep had geen benul van het ongeluk totdat deze werd geinformeerd door leden van de locale media.

De sfeer van mysterie dat hen omringt, heeft Rammstein's invloed alleen maar vergroot. Sinds hun verschijning op de Family Values toernee in 1998 hebben deze Duitse industriele rockers hun fans verleidt en tegelijkertijd de autoriteiten kwaad gemaakt. Zoals het echte hardrockers betaamt, zijn ze geen onbekenden voor de politie. Een ieder die hen live gezien heeft, heeft de explosies, vlammen en vermorzelde gitaren moeten ervaren...om maar niet te spreken over de gigantische dildo waar melk uit spuit. Op het eerste gezicht een schokkende ervaring, maar zodra de melk zo'n 5 minuten naar het publiek heeft gespoten, wordt de hele zaak een grote grap - een beetje als pissen op de maatschappij. "De muziek van rammstein en de show-elementen zijn in onze groep met elkaar verbonden en dat zal altijd zo zijn," merkte Christoph op. "Wij zijn geen akoestische groep."

Vanwege hun ietwat immorele podiumactiviteiten werden zanger Till Lindemann en toetsenist Flake Lorenz gearresteerd na afloop van een concert in Worcester, Massachusetts, en beschuldigd van suggestief en sexueel gedrag. Volgens agent Thomas Radula van de Worcester politie was Rammstein's 30 jaar oude zanger sex aan het nabootsen op het podium met Flake, gebruik makend van een "nep phallusachtig voorwerp dat water naar het publiek spoot." Beide mannen werden aangekleed. De twee werden een nacht vastgehouden en vrijgelaten op een borgtocht van $25. Kort daarna besloten deze Teutoonse verschrikkingen zich terug te trekken naar hun eigen Berlijn en begonnen te werken aan de volgende opus. Zoals voorgaande producties, Sehnsucht (Honger) en Herzeleid (Hartzeer), zal deze nieuwe opus in het Duits zijn. Till heeft Engels gestudeerd sinds de basisschool en spreekt onze taal (Engels) behoorlijk goed, maar hij is gewoon niet van plan om in een buitenlandse taal te zingen. Dat is Rammstein's manier om hun mystiek te behouden.

 

bron: http://www.rammsteinniccage.com/media/press/paraderapr00du.html

De commentaren zijn gesloten.