Rammstein staatsvijand in Wit-Rusland (HLN) (oud nieuws)

Rammstein staatsvijand in Wit-Rusland

Till Lindemann, zanger van Rammstein.
De hoogste moraalridders in het autoritair geregeerde Wit-Rusland hebben de theatrale Duitse rockband Rammstein tot staatsvijand uitgeroepen. Dat heeft de door president Aleksandr Loekasjenko gesteunde Maatschappelijke Raad voor de Zeden beslist met het oog op een voor 7 maart in Minsk gepland concert.
 
In strijd met Wit-Russische waarden
De zedentoezichthouder meent dat de zes heren van Rammstein het "Wit-Russische staatsbestel verstoren". Ze zijn propaganda voor "geweld, masochisme, homoseksualitet en andere tegennatuurlijkheden". Dit kan zich tegen Wit-Russische waarden richten, luidt het. "Toelating voor een concert van Rammstein is een fout die ons veel kan kosten".
 
Extremisme mijden

De voorzitter van de moraliteitscommissie, Nikolai Tsjerginez, vreest dat reeds kaarten zijn verkocht voor het optreden. Wanneer de groep aantreedt, dient het programma vooraf zodanig worden opgesteld dat "extremisme" wordt verhinderd.
 
Strenger met het oog op verkiezingen
Onlangs hebben de Wit-Russische autoriteiten de controle op het internet opgevoerd en hebben daarmee volgens mensenrechtenactivisten censuur ingevoerd. Ook de moraliteitscomissie wordt verweten de vrijheid van meningsuiting te fnuiken. Laatst is bier drinken op straat verboden. Waarnemers vermoeden dat de autoriteiten strenger willen optreden tegen andersdenkenden omdat Loekasjenko zich binnen een jaar opnieuw verkiesbaar stelt.
 
Wit-Rusland is een vroegere Sovjetrepubliek. Mensenrechtenactivisten noemen Loekasjenko "de laatste dictator in Europa". (belga/svl)
22/02/10 14u58

De commentaren zijn gesloten.